Bitcoin Kriptovalute Kriptovalute za poćetnike

Halving: Utjecaj prepolovljenja Bitcoina na cijenu Bitcoina!? Hoće li Bitcoin rudari preživjeti još jedan test?

Besplatan webinar. Kako možete ostvariti buduće 100x povrate čak i u kripto krizi? Praktični savjeti i primjeri. Pogodno i za početnike. Kliknite ovdje.

Na webinaru ćete naučiti sve što trebate znati prije ulaganja ijednog eura tijekom kripto krize:

Sudjelovanje na webinaru je besplatno. Registrirajte se ovdje, kako biste dobili nove i ažurirane informacije o trenutnoj situaciji u kripto svemiru.

Bitcoin blockchain se približava događaju prepolovljenja, koji će se održati u ožujku 2024., gdje će se potrošnja energije za rudarenje jednog Bitcoina udvostručiti. Prepolovljavanjem (halving) se smanjuje stopa stvaranja novih kovanica, čime se smanjuje raspoloživa ponuda nove ponude.

Kao ulagaču u digitalne valute, bitno je razumjeti tehnologiju koja stoji iza Bitcoina i njegove tokenomike, ili gdje dobiva svoju vrijednost i kako ostaje valuta s ograničenom ponudom.

Sve to možete naučiti na praktičnom webinaru:

Dakle, to znači da će od 2020. nadalje svi rudari kriptovaluta primati 6,25 BTC za sudjelovanje u Bitcoin mreži, obradu i potvrđivanje transakcija za svaki uspješno rudareni blok. Pri sljedećem prepolovljavanju 2024. nagrada za jedan blok će pasti na 3,5 Bitcoina.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako možete ostvariti buduće 100x povrate čak i tijekom kripto krize?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize-martin-k-fortuna

Blok nije jednak jednoj transakciji!

Blok možemo zamisliti kao mapu dokumenata, gdje je svaka transakcija papir u mapi dokumenata. Za poboljšanu sigurnost, smanjene naknade i učinkovitiji rad, Bitcoin obrađuje blokove umjesto pojedinačnih transakcija. Još nije jasno kako će sljedeće prepolovljenje utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi stručnjaci vjeruju da će cijena slijediti sličan obrazac kao prethodna tri događaja, gdje će se potražnja povećati uglavnom zbog povećanog izvještavanja o vijestima i zato što će nakon prepolovljenja ponuda novih kovanica bit će ograničena.

Slika: Prepolovljavanje Bitcoina smanjuje nagrade za rudare.

Hoće li prepolovljenje ili halving nagrada podići cijenu Bitcoina?

Veći investitori u Bitcoin nadaju se da će pad od 50 posto novih dionica Bitcoina stvoriti pritisak prema gore i podići cijenu bitcoina, kao što je uvijek bio slučaj do sada.

Učinak prepolovljenja vjerojatno će ovoga puta biti malo drugačiji i ne toliko izražen. U prošlosti su rudari mogli koristiti obična računala, ali kako je sve više ljudi ulazilo u Bitcoin mrežu, poteškoće s rudarenjem su se povećavale.

Zašto?

Hashrate je mjera računalne snage rudara; što je više rudara u mreži, to je teže riješiti zagonetku, a to je natjecanje između rudara, gdje organizacije ili rudari s najvećim “hashrateom” mogu rudariti najviše bitcoina.

Samo su velike tvrtke spremne potrošiti više novca na rudarenje blokova i uložiti u računalnu snagu kada su cijene bitcoina veće. Stvaranje bitcoina eksponencijalno se smanjivalo tijekom vremena, dok je ponuda postojećih bitcoina rasla. Trenutno je u opticaju preko 18,4 milijuna bitcoina od ukupno 21 milijun. Prije prepolovljenja 2020. u cijeloj je godini stvoreno 656 250 bitcoina, u usporedbi s 328 125 bitcoina u 2021. Drugim riječima, prepolovljenje je smanjilo “stopu inflacije” bitcoina s 3,6 posto na 1,8 posto godišnje.

Prethodna prepolovljenja dogodila su se 2012. i 2016., a sljedeće se očekuje 2024. Cijena bitcoina porasla je 30 puta u godini nakon prepolovljenja u studenom 2012., a utrostručila se u godini nakon prepolovljenja u srpnju 2016., prije nego što je dodatno porasla u druga polovica 2017.

Kako Bitcoin rudari zarađuju?

Rudari prikupljaju popis transakcija koje su izdane kada je zadnji blok kreiran, kako bi izgradili jedan blok. Zatim se natječu s vremenom, gdje izvode milijune trilijuna komprimiranih SHA-256 izračuna u sekundi u utrci s vremenom kako bi pronašli blok koji plaća najveću komprimiranu vrijednost.

Nagrada za dovršetak bloka prije 2020. bila je 12,5 bitcoina, a sada je 6,25 bitcoina. Pobjednik vremenske igre dobiva ovu nagradu zajedno sa svim transakcijskim naknadama. Trenutačno transakcijske naknade vrijede otprilike 0,6 bitcoina ili 5000 USD po bloku, što je znatno manje od vrijednosti nagrade za blok. Kao rezultat toga, nagrada za blok je prepolovljena, što je gotovo preko noći uzrokovalo smanjenje prihoda rudara.

Slika: Smanjenje primanja rudara.

Dakle, u slučaju da cijena bitcoina padne nakon događaja prepolovljenja, rudari neće imati nikakav poticaj; nagrada za obradu transakcija bit će manja, a vrijednost bitcoina neće biti dovoljno visoka da pokrije troškove električne energije. Kako bi to spriječio, bitcoin ima neku vrstu obrambenog mehanizma kojim prilagođava težinu transakcija rudarenja. Na primjer, ako se vrijednost BTC-a ne poveća nakon sljedećeg događaja prepolovljenja, težina rudarenja će se smanjiti (što motivira rudare). To zauzvrat znači da je iznos bitcoina koji se izdaje kao nagrada uvijek manji, ali je istovremeno smanjena i težina obrade transakcija. Ovaj se postupak 3 puta pokazao uspješnim.

martin-k-fortuna-kriptovalute-za-pocetnike-ulaganja-kripto-feniks

Struja je jedan od najvećih troškova rudarenja bitcoina, pa bi prepolovljavanje nagrada u konačnici također trebalo smanjiti količinu električne energije potrošene za rudarenje bitcoina. Trenutačno jedna bitcoin transakcija može potrošiti do 1.200 kWh električne energije, što je gotovo jednako 100.000 bankovnih transakcija. Zato vam je danas potrebno mnogo novca i specijaliziranih strojeva, kao i prostora, da biste mogli rudariti.

Zanimljiva činjenica: U 2009. godini za rudarenje jednog bitcoina bilo je potrebno nekoliko sekundi električne energije iz kućanstva, dok je danas za rudarenje jednog bitcoina potrebno 9 godina ili 12 500 dolara električne energije iz kućanstva.

To je i razlog zašto je oko 80% računalne snage u BTC mreži u vlasništvu samo sedam kompanija.

Utjecaj događaja prepolovljenja na rudare i investitore:

Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize
PRIJAVITE SE NA BESPLATAN WEBINAR

10 vrhunskih kripto projekata s mogućnošću 1000x rasta.

Kupnja kriptovalute. Kupujte jeftino, prodajte skupo. Tko to razumije, sve postiže. Sada ulazimo u razdoblje kada će biti moguće vrlo povoljne kupnje kriptovaluta.

O svemu ovome i više bit će riječi na webinaru.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
X