Investiranje Plemeniti metali Trendovi Zlato

Cijena zlata: Vrijednost zlata nikada nije jednaka cijeni zlata!

ulaganje-srebro-zlato-pametno-ulaganje-za-investitore-martin-korosec-fortuna

Kako i tko određuje cijenu zlata? Koji su glavni čimbenici koji utječu na fluktuacije cijene zlata? Vrijednost zlata nikada nije jednaka cijeni.

Besplatan webinar za naše čitatelje: Kako možete kupiti zlato i srebro mnogo jeftinije? Kako možete umnožiti svoje zlato i srebro bez dodatnih troškova? Kliknite ovdje.

Na webinaru ćete dobiti nove, korisne informacije:

Informacije koje ćete dobiti na webinaru zlata su vrijedne. Registrirajte se besplatno sada, ovdje.

Prije nego se zapitamo o cijeni zlata i tko je određuje, važno je definirati o kojoj cijeni govorimo!

Za razliku od tipičnih potrošačkih proizvoda, ovo nije tako jednostavno, jer ovdje proizvođač i trgovac ne određuju cijenu zlata. Zbog toga je teže utvrditi tko je zapravo odgovoran za određivanje cijene ovog prestižnog metala. U ovom članku predstavit ću opće čimbenike i elemente koji imaju izravan utjecaj na fluktuaciju cijena zlata u svijetu.

Određivanje cijene zlata

Postoje dvije različite cijene zlata:

Trenutna cijena zlata uvelike je rezultat trgovanja terminskim ugovorima na robnim burzama u raznim gradovima kao što su New York, Chicago, London, Zürich, Kina i Hong Kong. Najutjecajnije tržište zlata danas je COMEX odjel Njujorške burze, budući da ima najvažnije tržište za trgovanje terminskim ugovorima za zlato i stoga ima najveći utjecaj na fluktuaciju spot cijene zlata. Može se reći da se trenutni utjecaj COMEX-a na cijenu temelji na financijskim instrumentima ili derivatima zlata, a ne na intrinzičnoj vrijednosti.

martin-k-fortuna-umjetnost-bogatstva-fortuna ulaganje

KUPNJA ZLATA. Besplatne informacije. Možete dobiti do 1/3 više plemenitih metala!

Informacije zlata vrijedne. Potpuno besplatno

Ne isplati se kupiti niti jedan gram dok nemate tu informaciju.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.

Tko određuje cijenu zlata?

Algoritam koristi iste podatke kao banke i tržišta za određivanje najnovijeg tečaja zlata; to uključuje promjene u potražnji i sve promjene u glavnim valutama kao što su funta, dolar i jen. Važno je napomenuti da investitori ne mogu kupovati zlato po trenutnoj stopi. To je zbog raznih troškova kao što su rudarstvo i rafiniranje.

Trošak plaćen za zlato je trenutni tečaj plus ovi dodatni troškovi, kao i sve provizije i marže trgovca. Ovi dodatni troškovi poznati su kao premija. Kako biste dobili najbolju vrijednost pri ulaganju u zlato, važno je tražiti kovanice ili poluge s niskim premijama. Trgovanje na međunarodnom tržištu roba po trenutnom tečaju dostupno je od nedjelje u 23.00 GMT do petka u 22.00 GMT.

Stoga se dnevna cijena zlata određuje dogovorom između sudionika na tržištu da kupuju i prodaju zlato po unaprijed određenoj stopi ili pokušavaju održati tržišnu cijenu ravnomjerno kontrolirajući ponudu i potražnju. Ovaj proces je poznat kao “Gold Fixing” i odvija se u London Bullion Market Association. Cijena se postavlja dva puta dnevno u 10.30 i 15.00 (GMT) i mjeri se u američkim dolarima.

Što su terminski ugovori za zlato?

Terminski ugovor za zlato je vrsta trgovanja zlatom koja ne uključuje trenutno plaćanje ili isporuku imovine. Uvjeti plaćanja i isporuke postavljaju se na kasniji datum, poznat kao “datum poravnanja”. Terminski ugovori za zlato omogućuju trgovcima brzu kupnju i prodaju velikih količina zlata bez čekanja na fizičku isporuku.

Slika: Terminski ugovori za zlato omogućuju brzu kupnju i prodaju velikih količina zlata.

Rudari, rafinerije, trgovci i potrošači zlata mogu upravljati rizikom fluktuacije cijene zlata trgovanjem ročnicama zlata. Dobavljači zlata mogu kupiti “kratke” pozicije kako bi odredili prodajnu cijenu, dok potrošači mogu kupiti “duge” pozicije kako bi osigurali kupovnu cijenu. Osim toga, mnogi špekulanti također iskorištavaju tržišta izvedenih financijskih instrumenata za zlato, zauzimajući dugu poziciju ako očekuju rast cijene zlata i kratku poziciju ako očekuju pad.

Rezerve centralne banke

Otkako su SAD napustile zlatni standard 1971., središnje banke uložile su velika sredstva u svoje rezerve zlata, s brojevima u 2019. nešto nižim od rekordnih brojeva u 2018.

Najveći kupac bila je Turska, a slijede je Rusija, Poljska i Kina s ukupno 650 tona kupljenog zlata u 2019., nešto manje od 656 tona kupljenih u 2018. To je jedna od najviših razina otkupa zlata u posljednjih 50 godine.

Američki dolar i cijena zlata

Vrijednost američkog dolara obično ima obrnuti učinak na cijenu zlata jer je metal denominiran u američkim dolarima. Kada je američka valuta jaka, cijena zlata ostaje niska i regulirana, ali kada je dolar slab, cijena zlata raste zbog povećane potražnje. To se može shvatiti kao zaštita od inflacije, koja se javlja kada cijene počnu rasti. Kako inflacija raste, cijena zlata također raste.

Slika: Cijena zlata je u negativnoj korelaciji s američkim dolarom.

Zlato se općenito klasificira kao roba, ali je po svojim svojstvima sličnije valuti. Za razliku od drugih roba, ima nisku korelaciju s njima i ne koristi se tako često u industriji. Osim toga, nije vezana ni za jednu državu, već je globalna valuta koju često određuje stanje gospodarstva SAD-a.

Proizvodnja zlata

Proizvođači zlata suočavaju se s rastućim troškovima rada, koji predstavljaju oko polovicu njihovih ukupnih troškova proizvodnje. I dalje je otvoreno pitanje popunjavanja radnih mjesta, što pak dovodi do poskupljenja rada. Osim toga, inputi kao što su čelik, cijanid, vapno i eksplozivi predstavljaju oko 25% njihove troškovne baze, dok energija zahtijeva samo 15%. Osim toga, tekući sukob između Rusije i Ukrajine i dalje značajno utječe na cijene energije, što će samo dodatno povećati cijenu zlata.

Slika: Cijena zlata u usporedbi s troškovima proizvodnje.

Zlato nije poput bilo koje druge robe koja se troši ili spaljuje, pa ako cijene padnu ispod troškova proizvodnje, proizvodnja se neće smanjiti na isti način kao kod drugih roba. To je zato što se žuti metal ne troši, već se nakuplja. To znači da čak i ako se proizvodnja smanji, ponuda zlata se ne smanjuje jer već postoje velike zalihe. Kao rezultat toga, veza između troškova proizvodnje i cijena zlata je slaba, a troškovi proizvodnje često prate cijene – kada cijene zlata rastu, rudarske tvrtke će ulagati u metode dobivanja više zlata, što će povećati troškove proizvodnje. Podaci Agnico Eaglea, jednog od najvećih svjetskih proizvođača zlata, pokazuju da su troškovi proizvodnje porasli tijekom tržišta zlata 2000. godine, a zatim su pali tijekom tržišta medvjeda koje je uslijedilo.

Možete uštedjeti tisuće eura!

Ne kupujte niti jedan gram zlata ili srebra dok ne pročitate ove zlata vrijedne informacije.

BONUS! Iznimno porezno učinkovito: ne plaćate apsolutno nikakav porez!

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
Ne-kupujte-niti-jedan-gram-zlata-ili-srebra-dok-ne-pročitate-ove-zlata-vrijedne-informacije.--martin-fortuna

Zemlje koje utječu na trenutnu cijenu zlata

Kina, Južna Afrika, Sjedinjene Države, Australija, Rusija i Peru neki su od glavnih igrača u globalnoj industriji rudarstva zlata. Količina iskopanog zlata također ima značajan utjecaj na njegovu cijenu, ukazujući na ravnotežu između ponude i potražnje. U 2018. godini proizvodnja zlata iznosila je 3.260 tona, što je značajno povećanje u odnosu na 2010., kada je zabilježeno 2.500 tona.

Slika: Svjetska proizvodnja zlata po zemljama.

Od 2016. godine količina iskopanog zlata nije se značajno promijenila. To je zato što je zlato koje je lakše iskopati već izvađeno i rudari sada moraju više raditi kako bi došli do rezervi više kvalitete. Takav rad i povećane poteškoće u dobivanju zlata izlažu ih većim rizicima i povećavaju utjecaj na okoliš. Važno je napomenuti da će iskopavanje manjih količina zlata sada koštati znatno više nego prije, što će rezultirati višim cijenama zlata.

Svjetsko vijeće za zlato (WGC)

Svjetsko vijeće za zlato je neprofitna organizacija koja promiče industriju zlata. Sa sjedištem u Londonu, sastoji se od nekih od najuglednijih proizvođača zlata i ima za cilj povećati potražnju za zlatom. Na primjer, WGC je kreator prvog ETF fonda podržanog zlatom.

Slika: Svjetsko vijeće za zlato (WGC)

Završne misli

Svjetski događaji uzrokovali su ekonomsku neizvjesnost. Zlato je privuklo ulagače kao oblik zaštite od inflacije i potencijalno ulaganje. Cijene zlata značajno su porasle u prošlom desetljeću, zbog čega su se mnogi zapitali koliko još cijena može rasti. Mišljenja stručnjaka su različita, s predviđanjima u rasponu od 1.000 do 15.000 dolara, tako da kao investitori morate sami odlučiti kome ćete povjeriti svoj novac.

Zlatna prilika za besplatni webinar za naše čitatelje.

Kako možete nabaviti plemenite metale znatno jeftinije? Prijavite se sada besplatno.

Sudjelovanje na webinaru je besplatno za naše čitatelje.

Ne isplati se kupiti niti jedan gram dok nemate tu informaciju.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
Kako-možete-nabaviti-plemenite-metale-znatno-jeftinije-martin-k-fortuna
X