Kriptovalute Trendovi

DEX: Decentralizirana mjenjačnica za kriptovalut. Budućnost trgovanja?

Besplatan webinar. DEX. Kripto mjenjačnice: Kako kupiti kriptovalute? Praktični primjeri za početnike. Kliknite ovdje.

Na webinaru ćete naučiti:

Sudjelovanje na webinaru je besplatno. Registrirajte se ovdje sada i počnite ulagati.

Zbog prošlih događaja i neuspjeha kripto mjenjačnica, gdje ozloglašene mjenjačnice nisu uspjele osigurati imovinu svojih klijenata, povećan je entuzijazam za decentralizirana financijska rješenja kao što su DEX i DeFi. Rast decentralizirane burze Uniswap izazvao je raspravu među trgovcima o prednostima i manama decentraliziranih burzi u usporedbi s centraliziranim burzama (CEX).

Prema istraživanju Forbesa, trenutno postoji oko 600 aktivnih kripto burzi u svijetu. Te se burze mogu podijeliti na centralizirane (CEX) i decentralizirane (DEX). Prva vrsta uključuje dobro poznatu burzu Binance, koja je vrlo brzo postala najveća burza kriptovaluta na svijetu. Kada su u pitanju decentralizirane mjenjačnice, najpoznatije su Uniswap i Pancakeswap, koje su samostalna rješenja za trgovanje kriptovalutama.

Slika: DEX vs CEX: Uniswap protiv Binance.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako možete ostvariti buduće 100x povrate čak i tijekom kripto krize?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize-martin-k-fortuna

Mnogi entuzijasti blockchaina i veći investitori predviđaju da će baza korisnika decentraliziranih burzi skokovito porasti u sljedećih nekoliko godina. Nekoliko poznatih kripto mjenjačnica također razvijaju decentralizirane verzije svojih blockchain platformi za razmjenu kako bi pronašle razlike u različitim transakcijama. Dakle, pogledajmo zašto?

Burze su atraktivne mete za hakere jer imaju ogromne količine kriptovaluta. Često je mnogo isplativije hakirati kripto mjenjačnicu nego bankovni trezor. To je kao lonac sa zlatom na kraju duge, samo što sigurnosne mjere burze treba prevariti umjesto leprechauna. Zbog toga su burze izrazito sklone vrlo sofisticiranim cyber napadima.

martin-k-fortuna-kriptovalute-za-pocetnike-kripto-feniks

Osim hakiranja, problemi mogu nastati unutar centrale. Svaka burza može loše upravljati i izgubiti dio ili sve svoje rezerve. Možda ste čuli za nedavnu kontroverzu oko QuadrigaCX, čiji je vlasnik umro sa svim privatnim ključevima, navodno izgubivši pristup imovini vrijednoj 190 milijuna dolara koja je pripadala korisnicima. Zloglasna mjenjačnica Mt.Gox, čiji osnivači nisu obraćali pažnju na stalna hakiranja koja su trajala više od dvije godine, također je izgubila 650.000 Bitcoina.

Stoga su centralizirane burze kao što su Binance, Kraken, Coinbase i druge samo posrednici odgovorni za poslove nadzora i upravljanja svim transakcijama između krajnjih korisnika i blockchain projekata koji svoje coinove objavljuju na tim burzama. Centralizirane burze rade na vrlo osnovnom principu; novi korisnik mjenjačnice mora slijediti uobičajeni način kupnje bitcoina, gdje se mora registrirati i dostaviti svoje bankovne podatke mjenjačnici.

Tada će mjenjačnica potvrditi identitet korisnika i omogućiti mu da kupi bitcoine koristeći svoj bankovni račun. Mjenjačnica će tada naplatiti naknadu za uslugu.

U decentraliziranim burzama za obavljanje operacija koriste se pametni ugovori koji koriste algoritamske proizvođače tržišta (AMM). DEX burze koriste fondove likvidnosti za transakcije, gdje investitori polažu svoju imovinu u zamjenu za nagrade. Ovo je zapravo vrlo sofisticirana i napredna metoda razmjene kriptovaluta. Korisnici DEX-a imaju potpunu kontrolu nad svojim financijama! Naravno, postoji i druga strana medalje, gdje će sva imovina pohranjena u novčaniku biti izgubljena ako se izgube podaci (privatni ključ) potrebni za njegovu aktivaciju. Mnogi su korisnici tako izgubili cijelo svoje bogatstvo. Privatni ključ sastoji se od niza od dvanaest nasumično generiranih riječi koje su jedinstvene za aktivaciju svakog novčanika.

Ovako izgleda "private key" na Metamask novčaniku ➔

Decentralizirane burze koriste fondove likvidnosti za transakcije, gdje investitori polažu svoju imovinu u zamjenu za nagrade. Zapravo, radi se o vrhunskoj metodi razmjene kriptovaluta, te su u tom smislu takva rješenja često opremljena open-source kodom i mogu se koristiti u samostalnim projektima.

Korisnici DEX-a imaju potpunu kontrolu nad svojim financijama. Osim toga, novčanik pohranjen u novčaniku bit će izgubljen ako se izgube podaci (privatni ključ) potrebni za njegovo vraćanje. Softverski administratori koji pohranjuju takve ključeve mogu biti skrivena slaba točka DEX-ova jer su dugački i teško ih je opozvati.

Pametni ugovori koriste se za upravljanje DEX-ovima (kao što su BinanceDEX, Nash Exchange, itd.) koji koriste određene algoritme za kontrolu cijena imovine.

U početku su centralizirane mjenjačnice, poput Binancea i Coinbasea, bile jedina opcija za trgovanje kriptovalutama, tako da trgovci kripto valutama nisu imali drugog izbora nego odabrati najprikladniju mjenjačnicu. Danas, međutim, poznajemo i druge vrste burzi, gdje njihovi tvorci nemaju kontrolu nad sredstvima korisnika, to su decentralizirane burze.

Ovdje možemo spomenuti Uniswap, Pancakeswap, DYDX te burzu GMX koja je u posljednjih godinu dana stekla popularnost i prvi put u povijesti prestigla svog konkurenta Uniswap po visini dnevnih prikupljenih provizija.

Slika: Mjenjačnica GMX premašila je dnevne provizije Uniswapa.

Njihov uspjeh, zadovoljni korisnici i brzi napredak mogu se vidjeti iu njihovoj otpornosti na medvjeđe tržište, gdje je cijena porasla za više od 20% u godinu dana, dok je Uniswap pretrpio pad cijene više od 50%.

Dodatno, uspjeh GMX decentralizirane razmjene vjerojatno također proizlazi iz činjenice da vlasnici GMX kovanica dobivaju 30% svih naknada za trgovanje, dok vlasnici UNI kovanica ne dobivaju nikakav udio u naknadama za trgovanje.

Dakle, ako pregledamo prednosti i nedostatke centraliziranih i decentraliziranih razmjena:

Centralizirane mjenjačnice

PREDNOSTI

NEDOSTATKE

Veliki obujam trgovanja (likvidnost)

Strogi propisi i bez privatnosti (KYC)

Pogodna zamjena u fiat valute i obrnuto

Nedostatak kontrole nad korisničkim računom

Više mogućnosti (iskorištenje, margin trgovanje)

Nemamo pristup privatnim ključevima novčanika.

Prilagođen korisniku

Česti hakerski napadi.

Decentralizirane mjenjačnice

PREDNOSTINEDOSTATKE
Potpuna privatnost korisnikaČesto ograničena funkcionalnost
Povećana sigurnostNizak obujam trgovanja
Podrška za korištenje aplikacija i NFT-ova.Mogući problemi s brzinom transakcije.

Mnogi stručnjaci vjeruju da je za opstanak decentraliziranih mjenjačnica potrebno unaprijediti iskustvo polaganja fiat novca, što zahtijeva povezanost s tradicionalnim bankarskim institucijama; omogućujući korisnicima da slobodno biraju između decentraliziranih financija (DeFi) i centraliziranih financija (CeFi), kao što je stvaranje DeFi i CeFi novčanika u jednoj aplikaciji. Također, ovaj novčanik mora podržavati više blockchaina i tako osigurati kompatibilnost, kako korisnici ne bi morali koristiti više platformi za različite potrebe.

Bez obzira na sve sigurnosne mjere koje poduzimaju mjenjačnice, bilo bi glupo slijepo im vjerovati jer svi podaci pokazuju da ne postoji sigurno rješenje koje doista može jamčiti sigurnost sredstava njihovih klijenata. Kao što povijest razmjena pokazuje, nijedna platforma nije imuna na provale i problemi se uvijek pojave kada se najmanje nadate. Stoga je bolje uzeti stvari u svoje ruke i postaviti privatni digitalni novčanik.

Slika: Kao što kaže poznati kripto analitičar i sigurnosni poduzetnik Andreas Antonopoulos:
“Vaši ključevi, vaš Bitcoin. Ne vaši ključevi, ne vaš Bitcoin.”

Iako je razlika između centraliziranih i decentraliziranih razmjena sasvim očita, postoje pitanja na obje strane rasprave. DEX-ovi su još uvijek nedostupni prosječnom korisniku, unatoč naporima tvrtki poput GMX-a da smanje pristupne barijere. S druge strane, centralizirane burze su još uvijek osjetljive na prijetnju proboja i imaju lošu reputaciju.

Ovisno o smjeru regulatornih promjena, regulacija će i dalje igrati ključnu ulogu u borbi za tržišnu dominaciju. Zakonodavstvo koje je povoljno za poslovanje moglo bi dodatno institucionalizirati centralizirane razmjene, dok bi pretjerana regulacija ili potpuna zabrana određenih digitalnih sredstava moglo gurnuti korisnike dalje prema decentraliziranim razmjenama.

Na temelju usporedbe dviju vrsta razmjene, morat ćete sami odlučiti koja vam metoda najviše odgovara i koju razinu rizika od gubitka ste spremni prihvatiti. Prije svega, kome najviše vjerujete, institucijama ili sebi?

Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize
PRIJAVITE SE NA BESPLATAN WEBINAR

10 vrhunskih kripto projekata s mogućnošću 1000x rasta.

Kupnja kriptovalute. Kupujte jeftino, prodajte skupo. Tko to razumije, sve postiže. Sada ulazimo u razdoblje kada će biti moguće vrlo povoljne kupnje kriptovaluta.

O svemu ovome i više bit će riječi na webinaru.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
X