Investiranje Kriptovalute Trendovi

Token: Kakva je budućnost tokenizacije? Kako će pomoći manjim investitorima?

Kakva-je-budućnost-tokenizacije-Kako-će-pomoći-manjim-investitorima

Kako raste popularnost blockchain tehnologije, koncept pretvaranja imovine stvarnog svijeta u digitalne tokene dobiva sve više priznanja i istraživanja. Ulagači i tvrtke počinju shvaćati prednosti tokenizacije, poput povećane transparentnosti, većeg pristupa i eliminacije posrednika. Međutim, tokenizaciju imovine ne treba shvaćati olako i treba joj pristupiti oprezno! S obzirom na nedavnu buku oko tokenizacije vrijednosnih papira i dionica, sada je vrijeme da saznate više o tome.

Velikom broju tvrtki koje podržavaju tokenizaciju ove se godine pridružio i CEO BlackRock fonda koji kaže da je to budućnost financijskih tržišta.

Što je tokenizacija imovine?

Tokenizacija imovine je tehnologija u nastajanju koja mijenja naš pogled na tradicionalna ulaganja.
Izdavanjem tokena koji su povezani s imovinom, pojedinci mogu podijeliti svoja ulaganja u dijelove, što im omogućuje kupnju i prodaju djelomičnih udjela imovine stvarnog svijeta kao što su dionice, obveznice ili nekretnine. Tokenizacija je proces razmjene osjetljivih podataka za neosjetljive podatke, zvane “tokeni”, koji se mogu koristiti u skupu podataka ili internom sustavu.

Proces tokenizacije započinje digitalizacijom sredstva, što je proces pretvaranja u digitalni oblik. Nakon što se imovina digitalizira, dijeli se na tokene i pohranjuje u blockchain, što omogućuje brzu i sigurnu kupnju i prodaju. Ovi se tokeni zatim mogu koristiti za predstavljanje djelomičnih udjela temeljne imovine i mogu se razmjenjivati na digitalnim burzama. Ova tehnologija nudi mnoge prednosti u odnosu na tradicionalna ulaganja.

Tokenizacija-imovine-iz-stvarnog-svijeta-u-digitalni-svijet
Slika: Tokenizacija imovine iz stvarnog svijeta u digitalni svijet

“Tokenizacijom” imovine kupci i prodavači mogu dobiti pristup likvidnosti, brže vrijeme namire i smanjene transakcijske troškove. Osim toga, tokenizacija može povećati globalnu dostupnost određenih ulaganja, omogućujući većem broju ljudi sudjelovanje na tržištima. Tokenizacija imovine revolucionira svijet financija i stvara novi svijet mogućnosti za ulagače i poduzetnike. S porastom blockchain tehnologije, možemo očekivati da će se sve više imovine tokenizirati u bliskoj budućnosti.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako možete ostvariti buduće 100x povrate čak i tijekom kripto krize?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize-martin-k-fortuna

Što je "token"?

Svaki izdani token može se smatrati žetonom za poker koji sam po sebi nema nikakvu vrijednost, ali predstavlja vrijednije podatke.
Važno je napomenuti da se tokeni ne mogu koristiti kao novac, stoga čak iu slučaju osjetljivih podataka na tokenima smanjujemo rizik od krađe.

Tokenizacija je proces koji tvrtke danas koriste za razmjenu osjetljivih podataka, poput podataka o kreditnoj kartici, medicinskih podataka ili brojeva socijalnog osiguranja, s tokenima. To omogućuje organizacijama da koriste podatke u poslovne svrhe bez potrebe da ih interno pohranjuju i riskiraju sigurnosne probleme.

martin-k-fortuna-ulaganja-za-pocetnike-umjetnost-bogatstva-fortuna-ulaganje-zlato-srebro

Korištenje tokenizacije za povećanje sigurnosti sustava

Tokenizacija ima mnoge prednosti, a jedna od njih je da napadačima na sustav ili hakerima otežava krađu osjetljivih informacija.

Tokeni se ne mogu čitati bez trezora tokena, što znači da bi ukradeni podaci napadaču bili beskorisni. Kao rezultat toga, tokenizacija ima manje točaka kvara u usporedbi s drugim tehnikama maskiranja podataka.

Ovaj pristup omogućuje drugačiji način trgovanja imovinom kao što su dionice, obveznice, nekretnine ili čak alternativnom imovinom kao što je zemljište, umjetnost ili čak vino, gdje će prijenosi biti javno vidljivi na blockchainu.

Tokenizacija kao industrijski standard

Standard sigurnosti podataka industrije platnih kartica (PCI DSS) zahtijeva od svih trgovaca koji rukuju podacima o kreditnim karticama da pohranjuju podatke izvan svojih sustava prodajnih mjesta (POS). PCI SSC (Vijeće za sigurnosne standarde industrije platnih kartica) izdalo je smjernice o korištenju tokenizacije kao funkcionalnog i isplativog načina usklađivanja s PCI DSS standardima.
Dokazano je da je tokenizacija bolji izbor od enkripcije jer su konfiguracije enkripcije iznimno skupe i dugotrajne.

Kako funkcionira plaćanje tokenizacijom?

Provlačite svoju kreditnu karticu na POS uređaju, koji prosljeđuje PAN (broj računa) sustavu tokenizacije. Ovaj sustav stvara slučajni niz znakova koji zamjenjuju PAN ili dobiva token povezan s njim ako je već stvoren. Token se potom vraća na POS terminal i koristi za identifikaciju kreditne kartice kupca u sustavu.
tokenizacija_placanja_sigurnosti_martin_fortuna_kriptovalute
Slika: Primjer plaćanja pomoću tokeniziranih podataka

Primjeri tokenizacije i njezin potencijal

Tokenizacija eliminira posrednike koji su obično povezani s obradom nakon trgovine, što dovodi do uštede troškova. Osim toga, dosljedan protok podataka uz usklađenost s određenim propisima osigurava povećanu transparentnost. Tokenizacija također otvara mogućnosti za frakcionalizaciju imovine i veći pristup novim tržištima.

Tokenizacija bi prethodno nedostupne klase imovine, kao što je slika Jean-Michela Basquiata iz 2017. vrijedna 110 milijuna dolara, mogla postati dostupna široj skupini ulagača. Vlasnik umjetnine mogao je dopustiti kupnju djelomičnog vlasničkog udjela i podijeliti vlasništvo na više osoba. To bi manjim ulagačima dalo priliku diverzificirati svoje portfelje u imovinu koju si prije nisu mogli priuštiti.

Tokenizacija nekretnina

Tokenizacija nekretnina uključuje podjelu imovine nekretnine u digitalne tokene koji imaju ista prava i obveze kao i izvorna imovina. Djeluje na sličan način kao “crowdfunding” ili masovno financiranje, gdje se imovina dijeli na manje segmente pomoću pametnog ugovora. Tko god kupi token, posjeduje udio u vlasništvu i ima pravo na temeljnu imovinu i dobit i gubitak povezan s njom. Na primjer, ako netko ima nekretninu vrijednu 100.000 € i ne može pronaći investitora koji bi kupio cijeli iznos, može odlučiti tokenizirati svoju imovinu u tokene u vrijednosti od 1.000 €.

Tokenizacija-nekretnina-otvara-vrata-novim-kupcima
Slika: Tokenizacija nekretnina otvara vrata novim kupcima

Kako propisi i cjelokupni regulatorni okvir budu postajali sve prihvatljiviji za kriptovalute, tokenizacija nekretnina, bilo poslovnih ili stambenih, vjerojatno će se ubrzati. To će dovesti do mnogo jednostavnijeg procesa za sve uključene strane, budući da tehnologija i jasni pravni zahtjevi postaju definiraniji i time privlačniji.

tokenizacija_imovina_martin_fortuna_kriptovalute

Platforme za tokenizaciju

Platforma za tokenizaciju imovine, također poznata kao tokenizacija kao usluga (TaaS), sustav je za pretvaranje imovine stvarnog svijeta u digitalne tokene. Ova tehnologija omogućuje većim investitorima i financijskim institucijama da prate i upravljaju svojim ulaganjima bez potrebe za posrednicima. Na slici možete vidjeti neke od glavnih tvrtki koje već nude tokenizaciju imovine.

Tvrtke koje obrađuju povjerljive informacije i podatke s vremenom će morati početi koristiti tokenizaciju kako bi smanjile potencijalne rizike i zaštitile svoje podatke, kao i podatke svojih kupaca. Već ga koriste razne tvrtke, od malih e-trgovina do velikih međunarodnih korporacija koje nude mobilna rješenja, centre za korisničku podršku, obradu paketa i još mnogo toga.

Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize
PRIJAVITE SE NA BESPLATAN WEBINAR

10 vrhunskih kripto projekata s mogućnošću 1000x rasta.

Kupnja kriptovalute. Kupujte jeftino, prodajte skupo. Tko to razumije, sve postiže. Sada ulazimo u razdoblje kada će biti moguće vrlo povoljne kupnje kriptovaluta.

O svemu ovome i više bit će riječi na webinaru.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
X