Kriptovalute Kriptovalute za poćetnike

Trgovanje kriptovalutama:Margin trading nasuprot SPOT trading. Koju izabrati?

margin-trading-vs-spot-trading-ideje-za-investiciju-martin-fortuna

Jedna od najvećih dilema za trgovce dionicama, valutama ili kriptovalutama je izbor između Spot trgovanja i Margin trgovanja. Ovu će odluku morati donijeti svaki trgovac na temelju svojih preferencija u pogledu volatilnosti i iznosa sredstava kojima se trguje.

U spot tradingu kupujete ili prodajete imovinu izravno na burzi, gdje dobivate gotovinu, stabilne kovanice ili drugu imovinu ili kriptovalute (na primjer, mijenjate Ethereum izravno za Bitcoin). Kada kupite ili prodate imovinu, posao je sklopljen i postajete vlasnik onoga što imate.

Nasuprot tome, trgovanje maržom malo je kompliciranije i puno rizičnije, ali potencijalno mnogo isplativije od spot trgovanja.

Omjer rizika i nagrade u trgovanju kripto maržom obično je između 2 i 100 puta. Grubo govoreći, to znači da će svako kretanje imovine biti 2 do 100 puta veće za margin tradera.

Razlog je jednostavan; posuđujete novac, često stabilne kovanice, kako biste se kladili na porast ili pad cijene imovine. Ako ste u pravu, super! Vratit ćete zajam i zadržati puno veću dobit nego što biste mogli da ste se kladili samo na vlastiti novac. U slučaju da niste u pravu, još uvijek dugujete zajmodavcu ono što ste posudili, zajedno s kamatama i transakcijskim troškovima.

Kako-pobijediti-krizu-i-možete-li-zaraditi-svoj-prvi-milijun-martin-fortuna
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako pobijediti krizu i kako možete zaraditi svoj prvi milijun?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.

Spot trgovanje ("Spot Trading")

Osnovno pravilo ulaganja je “nemoj se kladiti više nego što si spreman izgubiti.” Ovo je pravilo relativno lako slijediti u spot trgovini. Na primjer: kupite jedan Bitcoin za 20.000 dolara. Ako cijena poraste na 22.000 USD, dobit ćete 10%, odnosno 2.000 USD.

Ako Bitcoin padne na 18.000 dolara, vaša će investicija pasti za 10%, odnosno gubitak od 2.000 dolara. Ovaj se rizik može ublažiti korištenjem stop-limit (ili stop-loss) naloga, koji govori burzi da automatski kupi ili proda kada se postigne određena cijena, čime se osigurava dobit ili ograničava gubitak. Čak i ako to ne učinite, još uvijek imate Bitcoin vrijedan 18.000 dolara, koji bi s vremenom mogao opet porasti.

Slika: Kada kupite imovinu na spot tržištu, ulažete u stvarnu imovinu, a ne u neku vrstu ugovora (kao što je slučaj s margin tradingom).

Druga važna razlika između spot trgovanja je ta da možete trgovati samo vlastitim kapitalom i nema posuđivanja sredstava. Dakle, ono čemu ulažete u svoj investicijski ili račun za trgovanje imate pristup i to je to.

PREDNOSTI

NEDOSTATKE

Manji rizik

Veći izazov za trgovce s manjim računima za postizanje profita

Dobro za početnike

 

Izravno vlasništvo imovine

 

Margin trgovanje ("Margin Trading")

Margin trading je vrsta trgovanja u kojoj dajete kolateral (u nekim slučajevima doslovno). Većina mjenjačnica kriptovaluta omogućuje vam trgovanje uz marginu s do 20x većom financijskom polugom, ili maržom, ili 1:20. Postoje i burze koje nude 100x polugu, odnosno 1:100. Uz 100x polugu, možete uložiti 100 USD i kupiti imovinu u vrijednosti od 10.000 USD, posuđujući 9.900 USD.

Dakle, ako želite kupiti jedan Bitcoin za 20.000 USD s polugom 20x, položite 1.000 USD kao kolateral i posudite dodatnih 19.000 USD. Ako Bitcoin poraste za 10% na 22.000 USD, udvostručujete svoj novac, što rezultira 100% dobiti ili 1.000 USD.

S druge strane, ako Bitcoin padne za 10% na 19.000 dolara, gubite dvostruko više nego što ste počeli, što znači gubitak od 200% ili 2.000 dolara.

Međutim, maržna trgovina obično ne funkcionira na ovaj način; zajmodavci (mjenjačnice) nemaju namjeru da izgubite sav taj novac (njihov novac) jer ga možda nećete moći vratiti. Tu dolazi do “margin calla”.

Što je Margin Call?

Ako se približavate cijeni pri kojoj ćete izgubiti kolateral koji ste obećali (u našem primjeru 1.000 USD), od burze ćete dobiti poziv na marginu. Tražit će od vas više kolaterala, često vrlo brzo, osobito ako cijena brzo pada. Ako ne ispunite ovaj zahtjev za marginom, tj. ako nemate sredstava ili ne djelujete dovoljno brzo, vaša pozicija će biti likvidirana. U slučaju likvidacije pozicije, burza će automatski zatvoriti vašu poziciju i prodati vaš kolateral kako bi vratila zajmodavcima koji žele povrat svoje glavnice i kamata. Dakle, prije nego što Bitcoin dosegne 19.500 dolara, izgubit ćete punih 1.000 dolara. 12. ožujka 2020. Bitcoin je doživio “flash crash”, gdje je pao s 8000 USD na 3600 USD u samo nekoliko sati. U ovom slučaju, likvidirane su “duge” pozicije u vrijednosti od preko milijardu dolara.

PREDNOSTI

NEDOSTATKE

Sloboda trgovanja na više tržišta

Veće provizije

Prednosti za iskusne trgovce

Teže za razumijevanje početnicima

Pristup većem kapitalu

Brzi, neočekivani gubici za početnike

 

Duge i kratke pozicije ("LONG" i "SHORT" pozicije)

Kada imamo otvorenu “dugu” poziciju, kupujemo novčić i posjedujemo ga. S “kratkom” pozicijom pristajete prodati određenu količinu valute na određeni datum, ali je još niste kupili. Cilj ovoga je da ga se može kupiti jeftinije od iznosa koji je protivni kupac spreman platiti.

martin-fortuna-Dionice-Kako-Kupiti-Dionice-U-2023
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Dionice. Kako kupiti dionice u 2023. Godini, na način koji vam može donijeti dodatnih milijun eura zarade?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
X