Bitcoin Kriptovalute

Rudarenje kriptovaluta: Svijet rudarenja kriptovaluta. Kada će se izrudariti zadnji BTC? Sve što trebate znati o rudarenju!

Rudarenje-kriptovaluta-Svijet-rudarenja-kriptovaluta

Rudarenje kriptovaluta proces je provjere transakcija na mreži kriptovaluta i njihovog dodavanja u decentraliziranu i nepromjenjivu knjigu transakcija koja se naziva lanac blokova. Obavljajući ovaj posao, rudari pomažu u osiguranju mreže i nagrađeni su malim količinama kriptovalute. Najpoznatija kriptovaluta, Bitcoin, koristi konsenzusni algoritam koji se zove proof-of-work (PoW) koji zahtijeva od rudara izvođenje složenih matematičkih izračuna kako bi dodali nove blokove u mrežu blokova.

U slučaju Bitcoina, rudarenje uključuje pokušaj rješavanja kriptografske zagonetke kroz više pogađanja rješenja dok se ne pronađe ono točno. Ovaj proces je poznat kao “raspršivanje”. Svaki put kada rudar uspješno hashira blok, nagrađen je određenom količinom bitcoina. Težina slagalice prilagođava se tijekom vremena kako bi se osigurala dosljedna stopa dodavanja novih blokova u lanac blokova i dosljedna stopa proizvodnje novih blokova.

Proces rudarenja kriptovaluta zahtijeva veliku snagu računala. Rudari koriste specijalizirana računala koja se nazivaju “rudarska oprema” za izvođenje potrebnih izračuna. Ti su uređaji obično opremljeni grafičkim procesorskim jedinicama (GPU) visokih performansi ili integriranim sklopovima specifičnim za aplikaciju (ASIC) koji su posebno dizajnirani za rudarenje kriptovaluta.

rudarska_oprema_martin_fortuna_rudarenje
Jedan od načina da to učinite je korištenje snažnijeg hardvera koji može obraditi više izračuna u sekundi. Drugi način je da se pridružite “mining poolu”, što je grupa rudara koji udružuju svoje računalne snage kako bi povećali svoje šanse da pronađu blok. Kada se pronađe blok, nagrade se raspodjeljuju među članovima grupe na temelju količine računalne snage koju su doprinijeli.

Kako se sve više rudara pridružuje mreži, postaje sve teže, sporije i energetski intenzivnije provjeravati transakcije traženjem točne raspršene vrijednosti za svaki blok. Kriptovalute koriste ovaj problem za održavanje stabilnog prosječnog vremena između blokova kako se snaga raspršivanja mreže mijenja. Osim toga, stopa raspršivanja (računska snaga) Bitcoina stalno raste. Danas iznosi 237,52 milijuna TH/s, što je povećanje od 13% u odnosu na 207,53 milijuna TH/s 1. siječnja 2022.

Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize
PRIJAVITE SE NA BESPLATAN WEBINAR

10 vrhunskih kripto projekata s mogućnošću 1000x rasta.

Kupnja kriptovalute. Kupujte jeftino, prodajte skupo. Tko to razumije, sve postiže. Sada ulazimo u razdoblje kada će biti moguće vrlo povoljne kupnje kriptovaluta.

O svemu ovome i više bit će riječi na webinaru.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.

Glavni izazovi rudarstva

Jedan od glavnih izazova rudarenja kriptovaluta je visoka cijena električne energije. Budući da rudarske platforme troše velike količine električne energije, rudari moraju platiti tu snagu, što može biti skupo. Osim toga, proces rudarenja generira puno topline koju je potrebno raspršiti kako bi se spriječilo pregrijavanje hardvera. To zahtijeva dodatne sustave hlađenja, što također može biti skupo.

Slika: Profitabilnost rudarenja u zadnje 3 godine.

Drugi izazov rudarenja je sve veća težina zagonetki koje rudari moraju riješiti. Kako se više rudara pridružuje mreži, težina zagonetki se povećava kako bi se održala dosljedna stopa proizvodnje blokova. To znači da rudari moraju stalno nadograđivati svoj hardver kako bi ostali konkurentni, što također može biti skupo.

Slika: Unatoč padu cijene BTC kovanice, teškoće rudarenja i dalje rastu
Unatoč ovim izazovima, mnoge ljude privlači rudarenje kriptovaluta zbog potencijalnih nagrada. Dok je vrijednost većine kriptovaluta nestabilna i može dramatično fluktuirati, vrijednost Bitcoina i Ethereuma značajno je porasla tijekom vremena. Kao rezultat toga, rudarenje ovih kriptovaluta postalo je potencijalno unosan pothvat za one s potrebnim resursima i stručnošću.

Povijest rudarenja kriptovaluta

Koncept rudarenja može se pratiti unazad do izdavanja prve kriptovalute, Bitcoina, 2009. Tvorac Bitcoina, poznat pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, dizajnirao je decentraliziranu kriptovalutu bez središnjeg tijela za kontrolu izdavanja ili distribucije novih kovanica . Umjesto toga, uveden je proces rudarenja kao način provjere transakcija i stvaranja novih kovanica.

bitcoin_jednadzba_martin_fortuna_rudarenje-kriptovaluta
Slika: Mining BTC coin je proces rješavanja složenih matematičkih jednadžbi

U ranim danima Bitcoina, rudarenje je bilo relativno jednostavno jer je mreža bila mala, a računalna snaga potrebna za rješavanje složenih matematičkih problema uključenih u proces rudarenja bila je minimalna. Kako je popularnost Bitcoina rasla, sve je više ljudi počelo sudjelovati u procesu rudarenja, što je dovelo do povećanja težine rješavanja matematičkih problema.

Kako su se poteškoće povećavale, rasla je i potreba za specijaliziranim hardverom poznatim kao ASIC (Application Specific Integrated Circuits) koji su posebno dizajnirani za izvođenje složenih izračuna potrebnih za rudarenje. Ovi specijalizirani strojevi uvelike su povećali učinkovitost procesa rudarenja, omogućujući rudarima da ostvare veći povrat ulaganja.

Što bi se dogodilo kada bi svi prestali rudariti Bitcoin?

Kad bi svi prestali rudariti Bitcoin, to bi imalo značajan utjecaj na Bitcoin mrežu i njezinu sigurnost.
martin-k-fortuna-kriptovalute-za-pocetnike-ulaganja-kripto-feniks

Kad bi svi rudari prestali rudariti Bitcoin, mreža više ne bi mogla obrađivati nove transakcije i blockchain bi prestao rasti. To bi ljudima moglo otežati kupnju i prodaju bitcoina, a kriptovaluta bi mogla postati manje vrijedna. Osim toga, nedostatak rudarenja bi Bitcoin mrežu učinio manje sigurnom jer ne bi bilo rudara koji bi verificirali i dodavali nove transakcije u blokchainu.

Važno je napomenuti da je vrlo malo vjerojatno da bi svi rudari odjednom prestali rudariti Bitcoin, jer postoji mnogo poticaja za rudare da nastave sudjelovati u mreži. Međutim, ako bi značajan broj rudara prestao rudariti, to bi moglo imati negativan utjecaj na sigurnost i stabilnost Bitcoin mreže.

Kada će se izrudariti zadnji Bitcoin?

Ukupan broj bitcoina koji će ikada biti proizveden ograničen je na 21 milijun. Ovaj broj odabrao je kreator Bitcoina Satoshi Nakamoto i ugrađen je u protokol kriptovalute. Od studenog 2022. rudareno je približno 19,1 milijun bitcoina.

zadnji_bitcoin_martin_fortuna_rudarenje-kriptovaluta

Stopa kojom se proizvode novi bitcoini prepolovljuje se otprilike svake četiri godine u procesu poznatom kao “halving”. Ovo smanjenje stope proizvodnje novih bitcoina pomaže u kontroli ponude kriptovalute i osigurava da inflacija ne devalvira vrijednost Bitcoina. Očekuje se da će se sljedeće prepolovljenje dogoditi u svibnju 2024.

Na temelju trenutne stope proizvodnje blokova i rasporeda prepolovljenja, procjenjuje se da će posljednji Bitcoin biti izrudiran oko 2140. godine. Međutim, važno je razumjeti da je ovo samo procjena i da bi stvarni datum mogao biti ranije ili kasnije ovisno o različitim čimbenicima, uključujući promjene u stopi proizvodnje blokova i ukupnoj potražnji za Bitcoinom.
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako možete ostvariti buduće 100x povrate čak i tijekom kripto krize?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize-martin-k-fortuna
X