Investiranje Kriptovalute Kriptovalute za poćetnike

Stablecoin: USDT protiv USDC? Zašto kripto tržišta uopće trebaju stablecoine? Kako nastaju te kovanice i tko kontrolira njihovo izdavanje?

Stablecoin-USDT-protiv-USDC-Zašto-kripto-tržišta-uopće-trebaju-stablecoine

Stabilni novčići nedavno su privukli pozornost mnogih kreatora politike zbog brzog rasta upotrebe i potencijala za stvaranje financijskih rizika. Oni su dio šireg svijeta kriptovaluta, koji također uključuje kriptovalute bez kolaterala.

Svrha stablecoina

Svrha stabilnih kovanica, kao što su USDC i Theter, je rješavanje jakih fluktuacija cijena kriptovaluta koje nemaju stvarnu financijsku potporu. Zbog niske volatilnosti prikladni su za mnoge procese, ali događaji u svibnju 2020. pokazali su da možda nisu toliko pouzdani koliko se očekivalo. Stablecoini su izravno povezani s tradicionalnim financijskim institucijama putem svojih rezervnih sredstava, zbog čega su kreatori politika počeli obraćati pozornost na njih.

Osmišljeni su kako bi trgovcima pružili stabilniji i sigurniji oblik trgovanja. Prikladni su za trgovce koji žele trgovati s većom sigurnošću, kao i trgovce koji žele zaštititi svoje pozicije od tržišne neodlučnosti.

Različite vrste stablecoina

To su tokeni kriptovalute koji su podržani fiat-valutama kao što su američki dolar, euro ili jen. Ovi su tokeni dizajnirani za održavanje stabilne vrijednosti i obično su vezani za vrijednost temeljne fiat valute. Primjeri uključuju Tether (USDT), TrueUSD (TUSD) i USD Coin (USDC).

To su tokeni kriptovalute koji su podržani drugim kriptovalutama kao što su Bitcoin ili Ethereum. Vrijednost tokena održava se temeljnim kolateralom, a tokeni su dizajnirani da ostanu stabilni u odnosu na vrijednost kolaterala. Primjeri uključuju Maker (MKR) i Dai (DAI).

To su tokeni kriptovalute koji nisu poduprti određenom imovinom, ali ih održavaju algoritmi dizajnirani za održavanje određene razine cijene. Primjeri uključuju BASIS i Carbon CRBN.

Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize
PRIJAVITE SE NA BESPLATAN WEBINAR

10 vrhunskih kripto projekata s mogućnošću 1000x rasta.

Kupnja kriptovalute. Kupujte jeftino, prodajte skupo. Tko to razumije, sve postiže. Sada ulazimo u razdoblje kada će biti moguće vrlo povoljne kupnje kriptovaluta.

O svemu ovome i više bit će riječi na webinaru.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.

Usporedba stablecoina

Slika: USDT u usporedbi s USDC-om
Kada su u pitanju USDC i USDT, oba vezana za vrijednost američkog dolara i dostupna na nekoliko blockchain mreža, teško je reći što je bolje. Dakle, svaki stablecoin ima svoje prednosti i nedostatke. Da bismo odgovorili na ovo pitanje, potrebno je razumjeti unutarnje funkcioniranje ova dva stabilcoina i kako se međusobno razlikuju.

Teoretski, USDC i Tether su isti – oba djeluju kao zamjena za američki dolar na određenom blockchain lancu. Što se tiče tržišne kapitalizacije, ova dva tokena se značajno razlikuju. Osim toga, ta se sredstva ne mogu položiti na bankovni račun i tvrtke ih uglavnom ne prihvaćaju, što znači da nisu potpuna zamjena za američki dolar. Unatoč ovim manjim razlikama, stablecoini dopuštaju korištenje dolara u kripto ekosustavu bez ograničenja tradicionalne valute. Međutim, postoje velike praktične razlike između njih dvoje, jer USDC radi točno onako kako se očekuje, dok se to ne može reći za Tether.

Stablecoin USDC

Tvrtka Circle i Coinbase osnovali su konzorcij Center koji ima moć stvoriti ili uništiti USDC coin. To je slično kontroli Federalnih rezervi nad američkim dolarom. Glavna razlika između USDC-a i američkog dolara je u tome što Circle ima potpunu kontrolu nad opskrbom USDC-om.

To je naravno nedostatak, jer oni mogu promijeniti tržišnu kapitalizaciju ili ponudu stablecoina i otkazati ili izbrisati tokene u bilo kojem trenutku. Ovo dovodi u pitanje svrhu kriptovalute jer vas ne štiti od volatilnosti povezane s decentraliziranim kovanicama.

stablecoin-USDC_martin_fortuna_kriptovalute
USDC je rangiran na 2. mjestu u smislu tržišne kapitalizacije među stabilcoinima i na 4. mjestu u pogledu ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 44 milijarde dolara i prosječnim 24-satnim volumenom trgovanja od 1,2 milijarde dolara. Iako je porastao od prošle godine, kada je njegova tržišna kapitalizacija iznosila 14,4 milijarde dolara, još uvijek daleko zaostaje za USDT-om u smislu obujma trgovanja.
USDC se smatra jednim od najpouzdanijih stabilnih kovanica zbog svog izdavatelja i podrške sigurnim rezervnim sredstvima kao što su gotovina i kratkoročne državne obveznice SAD-a. Circle izdaje mjesečne izjave o rezervnom statusu i službeno je ovlašteni prijenosnik novca u 46 američkih država. Kroz svoj dokaz niske volatilnosti, bio je vrlo uspješan tijekom godina, fluktuirajući samo između 1,0015 USD i 0,998 USD u prošloj godini.

Stablecoin Tether USDT

Tether je u prošlosti bio kritiziran zbog nedostatka transparentnosti i odgovornosti u izdavanju njihove kovanice. Ovo se pogoršalo kada je otkriveno da je mjenjačnica Bitfinex bila ugrožena hakiranjem i da im je Tether morao posuditi pola milijarde dolara za oporavak. U 2017. Hakeri su također probili Tetherove rezerve, i umjesto da kompanija preuzme odgovornost, pokrenuli su “hard-fork” hitan slučaj koji je pokrenuo istragu državnog tužitelja New Yorka o njihovim operacijama. Na pitanje da objasne zašto njihovi tokeni nisu podržani dolarima i zašto su posuđivali svoje rezerve, tvrtka se umjesto toga odlučila suprotstaviti glavnom državnom odvjetniku i time izbjegla svu odgovornost.

Pravni postupak oko Tethera završio je relativno minimalnom kaznom od 18,5 milijuna dolara, no to je bio tek početak njihovih pravnih problema. Ključno otkriće tijekom pregleda rezervi bilo je da je samo oko 75% USDT-a bilo podržano fiat valutom. Ova nedosljednost u njihovim izjavama sada je rezultirala kaznom od 41 milijun dolara od strane US Commodity Futures Trading Commission (CFTC).
USDT ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od 66,2 milijarde USD i 24-satni obujam trgovanja od 28,9 milijardi USD u svibnju 2022., što ga čini najvećim stablecoinom i trećom najvećom kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji. U usporedbi s ovim razdobljem prošle godine, kada je njegova tržišna kapitalizacija iznosila 80 milijardi dolara, USDT je doživio značajan rast. Ima značajnu prednost u odnosu na USDC u pogledu obujma trgovanja.

Mnogi ljudi vjeruju da je USDC sigurnija valuta od USDT-a, zbog pravnih problema s kojima se Tether suočava i neizvjesnosti rezervnih sredstava USDT-a. Nasuprot tome, USDC je podržan gotovinom i državnim obveznicama i podliježe redovitim revizijama kako bi se to osiguralo. USDT je podržan “tradicionalnom valutom, državnim obveznicama i zajmovima koje je Tether dao trećim stranama”, što je pokrenulo mnoga pitanja o njihovoj likvidnosti u slučaju brzog kolapsa.

Tetherov stabilni dolar već se pokazao daleko od stabilnog za korisnike. To dokazuje činjenica da je u svibnju ove godine doživio brzi pad, koji je izgledao kao da će izgubiti svu podršku. To se dogodilo tijekom pada ukupnog kripto tržišta, kada je Bitcoin pao sa 30.000 dolara na 25.500 dolara u samo jednom danu. U ovom događaju, trgovci su shvatili da istinski pouzdana stabilna kripto valuta treba bolje mehanizme i tvrtke koje su u stanju izdržati tako brze padove i zadržati puno značenje svoje valute – stabilnost.
Slika: Pad stabilnog novčića Tether ili USDT.

Visoka vrijednost Tethera još uvijek je opravdana njegovom visokom upotrebom, jer se praktički svaka kripto valuta može odmah zamijeniti za Tether, što ima prednost u odnosu na USDC, koji nije moguće zamijeniti za mnoge valute s manjom tržišnom kapitalizacijom.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako možete ostvariti buduće 100x povrate čak i tijekom kripto krize?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize-martin-k-fortuna

Posljedice pada FTX burze

Tržišna kapitalizacija USDT-a značajno je smanjena nakon pada FTX burze prije nekoliko tjedana, za gotovo 4 milijarde dolara. Vjeruje se da je to povezano s trenutnim probojem Tethera s 1 USD, koji je pao na 96 centi 10. studenog zbog zamrzavanja USDT tokena u vrijednosti od 46 milijuna USD povezanih s FTX-om. Zanimljivo, tržišna kapitalizacija USDC-a porasla je za otprilike 2 milijarde dolara nakon incidenta s FTX-om.

Slika: prijenos vrijednosti s USDT na USDC nakon kolapsa FTX-a
Tvrtka Circle uspostavila je pouzdanu prisutnost u kripto svijetu, dok se Tether smatra simbolom onoga što može poći po zlu s nereguliranom centralizacijom. Poznato je da oni nisu pouzdani kada je istina u pitanju, pogotovo što se tiče podrške njihovog tokena USDT. Utvrđeno je da je samo 2,9% Tethera zapravo podržano američkim dolarima, a većina je podržana zajmovima. Ovi su podaci otkriveni u potrebi da se vladama i regulatorima dokaže da je USDT u potpunosti podržan. Točni detalji njihove podrške nisu poznati zbog nedostatka transparentnosti i stoga nije jasno podržavaju li USDT u potpunosti fiksne valute.

Tether je jedan od najčešće korištenih stabilnih kovanica, ali zbog povezanosti s burzama i nedostatka transparentnosti manje je poželjna opcija u usporedbi s USDC-om. USDC ima iste prednosti kao Tether, ali nema negativnih asocijacija. Iako USDT i dalje dominira obujmom trgovanja, sve je više mišljenja da je USDC bolji izbor, što bi u skoroj budućnosti moglo promijeniti odnos snaga na kripto tržištu.

Posljedice-pada-FTX-burze

Stoga su decentralizirane valute na čelu moderne financijske revolucije, koja će smanjiti rizik, povećati učinkovitost i promijeniti način na koji poslujemo. Stabilni kovanice i dalje su centralizirana kriptovaluta vezana za dolar, što ih čini praktičnom opcijom za one koji žele veću stabilnost.

Propast banke Silicijske doline (Valley Bank – SVB) imala je veliki utjecaj na vrijednost USDC stablecoina, koji je izdao Circle (klijent SVB-a). USDC je stoga privremeno izgubio svoju stabilnost vezanu uz američki dolar. Cijena se uspjela ispraviti u nekoliko dana, što je dovelo do mnogo razgovora o nedostatku transparentnosti i potencijalnom sistemskom riziku kako kovanice održavaju svoju vezanost za američki dolar.

Ovaj događaj pozitivan je poziv na pojačanu regulaciju u području stabilnih kovanica, gdje je potrebno redovito izvješćivanje o iznosu rezervi i fiat potpori. Neki smatraju da je upravo ta neprozirnost USDC rezervi pridonijela nesigurnosti korisnika i posljedičnoj nestabilnosti tržišta, odnosno kratkotrajnom kolapsu USDC coina koji bi uvijek trebao ostati 1:1 u ramzeru s američkim dolarom.

Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize
PRIJAVITE SE NA BESPLATAN WEBINAR

10 vrhunskih kripto projekata s mogućnošću 1000x rasta.

Kupnja kriptovalute. Kupujte jeftino, prodajte skupo. Tko to razumije, sve postiže. Sada ulazimo u razdoblje kada će biti moguće vrlo povoljne kupnje kriptovaluta.

O svemu ovome i više bit će riječi na webinaru.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
X