Dionice Dionice i fondovi Fondovi Investiranje

SP500: Kada će medvjeđe tržište završiti? Čega trebamo biti svjesni?

SP500-Kada-će-medvjeđe-tržište-završiti-Čega-trebamo-biti-svjesni

Baš kad se čini da se tržište oporavlja, puf! Nešto ga vuče nazad i koči napredak. Iznenađujuće snažno izvješće o radnim mjestima posljednji je razlog da se dionice iznenada ponovno bore. To bi moglo značiti da će Federalne rezerve morati zadržati svoja agresivna povećanja kamatnih stopa na neodređeno vrijeme, povlačeći tržište još više prema dolje.

Moguće je da je nedavni pad tržišta samo kratki prekid u pozitivnom trendu koji raste od listopada, a možda je loš ovotjedni učinak samo trenutna korekcija prije nego što tržište nastavi uzlaznom putanjom. Uostalom, nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti.

Statistički gledano, najniža cijena u listopadu nije konačna najniža vrijednost medvjeđeg tržišta iz nekoliko razloga.

silazni-trend-trendovi-martin-k-fortuna-1
Slika: Hoće li se trend pada nastaviti ili ćemo konačno probiti otpor?

Hoće li zaokret na tržištu biti kao prethodni?

Ali ovakav način razmišljanja sprječava puno prikladnije pitanje: Je li traženje dna medvjeđeg tržišta vrijedno rizika i ne vidjeti ga kad vam je najpotrebnije?

Slika: Očekivani pad u slučaju korekcije od 33%.
Kako-pobijediti-krizu-i-možete-li-zaraditi-svoj-prvi-milijun-martin-fortuna
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako pobijediti krizu i kako možete zaraditi svoj prvi milijun?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.

Nemojte riskirati da nešto propustite!

Istina je da ulaganja na najnižoj točki medvjeđeg tržišta mogu donijeti najveće povrate kada tržište ponovno počne rasti. Mnogi investitori tvrde da su dovoljno hrabri da kupe dionice u pravo vrijeme; samo nekolicina ima hrabrosti doista nastaviti s kupnjom. Važno je preuzeti rizik i investirati kada je tržište najniže, jer je to ključ najveće koristi kada se tržište oporavi.

Indeks S&P500 porastao je u prosjeku za 25% u prva tri mjeseca posljednjih pet tržišta bikova. Osim toga, podaci prikupljeni tijekom posljednjih 20 godina pokazuju da se više od jedne trećine najvećih dnevnih povećanja tržišta dogodilo u prva dva mjeseca novih tržišta bikova, pri čemu se polovica tih povećanja dogodila tijekom tržišta pada. Kao rezultat toga, za ulagače je povoljnije ne pokušavati odrediti točno dno burze, već samo ulagati kada se čini da je pravo vrijeme.

Nemojte-riskirati-da-nešto-propustite

Očekuje se da S&P 500 neće završiti 2022 s pozitivnim prinosima. To bi bila relativno neuobičajena pojava, jer nije uobičajeno da S&P 500 doživi dvije uzastopne godine negativnih povrata. Posljednji put se to dogodilo između 2000. i 2002., nakon pucanja balona Dotcoma.

Slika: Dvije uzastopne godine negativnih prinosa za indeks SP500.

Odluka FED-a da brzo podigne kamatne stope, jedan od najbržih rasta u desetljećima, razlog je za pesimizam na burzama. Međutim, postoji zabrinutost da bi moglo proći neko vrijeme dok se učinci ovog pooštravanja ne osjete u cijelom gospodarstvu i kako bi se vidio učinak na dobit i vrijednost dioničara. Povijesno gledano, medvjeđa tržišta obično su prestajala nakon završetka ciklusa gospodarskog zaoštravanja. Puni učinci stezanja obično se javljaju tijekom recesije!

Kada će medvjeđe tržište završiti?

Medvjeđe tržište obično završava kada se ispune određeni uvjeti, poput pada cijena dionica i povećanog pesimizma među ulagačima.

Trenutno nisu ispunjeni uvjeti za recesiju; NBER (National Bureau of Economic Research) nije proglasio recesiju, FED nije dovršio podizanje kamatnih stopa, nezaposlenost nije značajno porasla, ISM Manufacturing index tek je nedavno pao na 49, a procjene zarade tek su se neznatno smanjile.

Slika: Indeks proizvodnje bio je dobar pokazatelj recesije u prošlosti.

Pogledajmo kako je to izgledalo u praksi u posljednje dvije ekonomske krize...

U 2006.-2009., FED je prestao podizati kamatne stope neposredno prije nego što je stopa nezaposlenosti dosegla najnižu točku. Zatim su počeli snižavati kamate, a nakon godinu dana stopa nezaposlenosti porasla je za dva posto. Indeks menadžera nabave (ISM) dosegao je najnižu točku u isto vrijeme kada je završilo smanjenje kamatnih stopa.
U prosincu 2008. Nacionalni ured za ekonomska istraživanja (NBER) objavio je da je recesija u tijeku, a nekoliko mjeseci kasnije, u ožujku 2009., SP500 dosegao je svoje dno. Na donjem grafikonu možemo vidjeti kako su se ti indikatori pojavili istovremeno i definirali dno medvjeđeg tržišta.

Slika: Godina 2006.-2009.; SP500 indeks, nezaposlenost, kamatne stope, indeks proizvodnje.

Godine 2000. FED je prestao dizati kamatne stope neposredno prije nego što je dosegnuta najniža stopa nezaposlenosti. Gotovo godinu dana kasnije, indeks menadžera nabave (ISM) također je dosegao najnižu točku. Nakon što je prestalo snižavanje kamata, nezaposlenost je blago porasla, za dva posto. Nacionalni ured za ekonomska istraživanja službeno je objavio da je recesija započela u ožujku 2001., a indeks S&P 500 dosegnuo je dno u listopadu 2002.

Slika: Godina 2000.-2002.; SP500 indeks, nezaposlenost, kamatne stope, indeks proizvodnje.

Nacionalni ured za ekonomska istraživanja danas nije službeno proglasio recesiju. FED još nije prestao povećavati kamatne stope, iako mnogi vjeruju da je povećanje od 50 baznih bodova u prosincu bilo njihovo posljednje. Dodatno, FED je na prošloj sjednici povisio prognozu osnovne potrošnje kućanstava, što znači da nisu zadovoljni trenutnom stopom inflacije. Nadalje, čini se da Indeks menadžera nabave još nije dosegao dno, što ukazuje da će se snaga gospodarstva vjerojatno pogoršati. Nezaposlenost, koja je iznosila 3,5%, vjerojatno se stabilizirala na 3,7%, što nije znak da će tržište uskoro dosegnuti dno.

Indeks S&P 500 i zapošljavanje ciklički su povezani. U posljednje tri recesije, S&P 500 dosegao je svoj vrhunac kada je nezaposlenost bila najniža, a dosegao je dno kako je nezaposlenost rasla. Taj je obrazac posljedica sposobnosti burze da predvidi kraj recesije prije nego što se dogodi.
Slika: Niska vrijednost indeksa nezaposlenosti u korelaciji je s visokim rastom u SP500.
Važno je znati da je zaposlenost općenito važan pokazatelj recesije, ali je zaostali pokazatelj. S druge strane, vodeći ekonomski pokazatelji već sugeriraju recesiju.
Na primjer, pad indeksa ISM često prethodi ili se podudara s dnom na burzama, budući da je to vodeći ekonomski pokazatelj, dok je zaposlenost ekonomski pokazatelj koji zaostaje. To dokazuje činjenica da je 2001. indeks dva puta dosegao dno u razdoblju od gotovo 12 mjeseci.
Čini se da svi sudionici financijskih tržišta vjeruju da će se tržišta brzo preokrenuti kada Federalne rezerve promijene smjer i ubrizgaju novac u sustav. Ako to nije nemoguće, malo je vjerojatno. Prošle godine, tijekom krize izazvane COVID-19, tržišta nisu samo odgovorila na monetarno labavljenje, već su bila potrebna i fiskalna stimuliranja za poticanje gospodarstva i pomoć dionicama da se oporave. Bez obje mjere, sljedeća recesija će se vjerojatno odvijati kao prošle recesije.

Nalazimo se na velikoj prekretnici, gdje će medvjedi nestati, a bikovi se vratiti kako bi obnovili trend rasta tržišta. To je slično 1945., kada je svijet izašao iz Drugog svjetskog rata s visokim dugom, negativnim realnim kamatnim stopama, fiskalnim odlukama i tehnološkim napretkom.

martin-fortuna-Dionice-Kako-Kupiti-Dionice-U-2023
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Dionice. Kako kupiti dionice u 2023. Godini, na način koji vam može donijeti dodatnih milijun eura zarade?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
X