Kriptovalute Trendovi

Glavne institucije kao što su Mercedes Benz, Meta, Disney i Starbucks koriste chain Layer-2 umjesto Ethereuma! Zašto?

Glavne-institucije-kao-što-su-Mercedes-Benz,-Meta,-Disney-i-Starbucks-koriste-chain-Layer-2-umjesto

Besplatan webinar. Kako možete uhvatiti budući 100x rast čak i u kripto krizi? Kako kupiti kriptovalute? Kliknite ovdje.

Na webinaru ćete naučiti:

Sudjelovanje na webinaru je besplatno. Registrirajte se ovdje za Bitcoin-a vrijedne informacije.

Popularnost kriptovaluta i blockchain tehnologije neprestano raste, kao i broj korisnika i dnevni broj transakcija. Kako interes i obujam transakcija raste, javljaju se problemi koji ograničavaju potencijal i broj korisnika samog blockchaina. Na tržištu već postoje rješenja koja će pomoći zadovoljiti potražnju za povećanom upotrebom decentraliziranih mreža. Ta se rješenja nazivaju “Layer 2”.

Slika: Povećana upotreba “Layer-2 tehnologije”.

Koncept “Blockchain trilemma” tvrdi da je praktički nemoguće postići dovoljne razine sigurnosti, decentralizacije i smanjenja podataka bez žrtvovanja jednog od ova tri čimbenika. Stoga blockchain tehnologija može pružiti samo dvije od ovih funkcija odjednom. Kao rezultat toga, mnogi su se stručnjaci i razvojni programeri usredotočili na rješavanje ovog problema kako bi pružili iskustvo koje je jednostavnije za korištenje i povećali potencijal za korištenje tehnologije u svijetu.

Glavni problemi trenutnih blockchain tehnologija su:

martin-k-fortuna-kriptovalute-za-pocetnike-ulaganja-kripto-feniks

Prije nego što dublje zađemo u Layer-2 tehnologiju, važno je razumjeti da svaki blockchain zahtijeva transakcijsku naknadu koja se plaća rudarima koji provjeravaju i prenose transakciju, pokrivajući njihove troškove i osiguravajući mali profit. Osim toga, svaki chain ima ograničen broj blokova dnevno koje može obraditi.

Ovo ograničava broj transakcija koje mreža može izvesti po danu, sa sustavom “dražbe” plaćanja transakcijskih naknada rudarima u zamjenu za provjeru tih blokova.

Posljednjih godina mreža Ethereum postala je toliko popularna i naširoko korištena da je prosječna cijena rudarene transakcije bila oko 30 dolara, a neki su ljudi plaćali stotine dolara (na mreži Ethereum). Tada je Ethereum chain postao glavna prepreka za mnoge korisnike i spoznala se prava vrijednost Layer-2 sustava!

Tehnologija omogućuje lancima izvođenje mnogih mikro-transakcija bez trošenja vremena na čekanje potvrda rudara za transakciju i na taj način plaćanja nepotrebnih naknada tim rudarima.

Ovakva rješenja su prijeko potrebna u vrijeme povećanog prometa na popularnim lancima poput Ethereuma, gdje su omogućila korištenje mreže, odnosno lanca, masama ljudi.

Također je potrebno spomenuti da ne trebaju svi Layer-1 lanci Layer-2 tehnologiju, jer je njihova mreža izgrađena drugačije od Ethereuma i Bitcoina, gdje su Layer-2 rješenja gotovo nužno potrebna. Solana, Cardano, Ripple, Binance, Polkadot i drugi rade na različitim mehanizmima gdje zasićenje ne igra takvu ulogu da zahtijeva vanjske pružatelje za bržu obradu transakcija.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako možete ostvariti buduće 100x povrate čak i tijekom kripto krize?

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize-martin-k-fortuna

Polygon (Matic) mreža

Mreža Polygon koristi tehnologiju MoreVP (More Viable Plasma), koja omogućuje da njezina sredstva na Ethereum mreži ostanu tamo gdje jesu, dok se transakcije mogu zasebno obrađivati na Layer-2 mreži uz iznimno nisku cijenu izvršenih transakcija.

Na slici ispod vidimo kolike su razlike u cijenama.

Slika: Usporedba Ethereuma i Polygon mreže (prosječna naknada za transakciju).

Zbog iznimne praktičnosti i istovremenog korištenja pouzdane Ethereum mreže, Polygon je stekao veliki broj korisnika, ali i većih institucija koje koriste blockchain tehnologiju, ali je žele učiniti dostupnijom široj javnosti. Među tim tvrtkama su NFL, Adobe, Starbucks, Disney, Mercedez Benz, Meta, Reddit i mnoge druge. Eksponencijalni porast korištenja mreže može se pratiti raznim pokazateljima od kojih je najzanimljiviji rast broja novčanika na Polygon mreži.

Slika: Rast broja walleta na mreži Polygon.

Ethereum mreža općenito ima više Layer-2 rješenja trenutno na tržištu: Polygon, Arbitrum, Loopring, ImmutableX, xDai Chain i drugi. S druge strane, bitno ih je manje za Bitcoin.

Značajni Bitcoin Layer-2 projekti uključuju:

Postoje mnoga pitanja o budućnosti Layer-2 chaina u vezi sa sigurnosnom kompatibilnošću, budući da te mreže omogućuju specifičnu prilagodbu usluga za specifične potrebe, što može brzo izgubiti cjelokupno značenje Layer-1 mreže. Trenutačno se Polygon smatra najuspješnijim razvijačem Layer-2 mreža, ali trenutno ima malu konkurenciju, jer su mnogi fokusirani na izgradnju bolje optimiziranih Layer-1 mreža koje ne zahtijevaju vanjske Layer-2 pružatelje usluga.

Kako-možete-ostvariti-buduće-100x-povrate-čak-i-tijekom-kripto-krize
PRIJAVITE SE NA BESPLATAN WEBINAR

10 vrhunskih kripto projekata s mogućnošću 1000x rasta.

Kupnja kriptovalute. Kupujte jeftino, prodajte skupo. Tko to razumije, sve postiže. Sada ulazimo u razdoblje kada će biti moguće vrlo povoljne kupnje kriptovaluta.

O svemu ovome i više bit će riječi na webinaru.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
X