Dionice Dionice i fondovi Fondovi Investiranje

Dionice i fondovi: Što su dionice i kako od njih možete zaraditi?

što-su-dionice-i-kako-možete-zaraditi-s-njima-martin-korosec-umjetnost-bogatstva

Dionice su jedna od najčešćih opcija ulaganja koja vam omogućuje da postanete dioničar tvrtke i sudjelujete u njenom uspjehu. Iako mnogima može zvučati komplicirano i riskantno, ulaganje u dionice zapravo je prilično jednostavno i nudi potencijalno visoke povrate. U ovom ćemo članku detaljno objasniti što su dionice, kako funkcioniraju i kako od njih možete zaraditi.

Dionice s najvećim prinosima

Povijest financijskih tržišta puna je priča o dionicama i kompanijama koje su postale najuspješnije za svoje dioničare. Među njima su i one koje dugoročno ostvaruju stabilan rast dobiti i cijena dionica. Jedan od najočitijih primjera su divovi tehnološke industrije kao što su Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (Google), Visa i Facebook.

dionica-microsoft-dionice-s-najvećim-prinosima-martin-korosec-umjetnost-bogatstva-dionički-fondovi

Slika: Dionice s visokim povratom – dionica Microsofta

Osnovan 1975., Microsoft je jedna od najuspješnijih tehnoloških kompanija u povijesti. Njihov uspjeh proizlazi iz mnogih čimbenika, uključujući inovacije, prilagodljivost tržištu i dobro upravljanje. Godine 1986. Microsoft je postao javno poduzeće, što u SAD-u znači da je počeo kotirati na burzi. Tijekom proteklih 35 godina, međutim, dioničari su doživjeli izvanredne povrate, s povećanjem vrijednosti dionica za više od 77,818%.

Slika: Dionice s visokim povratom – dionica Apple-a

Apple je još jedna uspješna tehnološka tvrtka koju su osnovali Steve Jobs i Steve Wozniak 1976. Od tada se tvrtka razvila u jednog od najvećih i najuspješnijih tehnoloških divova. Godine 1980. Apple se prvi put pojavio na burzi, a od tada mu je vrijednost porasla za više od 142.537%. Apple je trenutno najvrednija kompanija na svijetu, jer se unatoč padu cijene dionice i dalje cijeni na megalomanskih 2,7 bilijuna dolara.

Amazon je osnovan 1994. godine kao internetska knjižara, no ubrzo se proširio na široku ponudu proizvoda i usluga. Tvrtka je prva postavila standard za online kupnju i još uvijek se širi na nova tržišta. Investicija od 1.000 USD u Amazonovu IPO-u generirala bi oko 2.178.000 USD do 2021. godine.

Slika: Dionice s visokim povratom – Google dionice

Alphabet, matična tvrtka Googlea, postala je javno poduzeće 2004. 1.000 eura uloženih u ovu dionicu naraslo bi do konkretnih 56.607,87 eura do 2021. Takav rast nije iznenađujući, budući da je Google sam postavio standard za web pretraživanje i je izrasla u jednu od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu. Alphabet nastavlja inovirati usluge i proizvode koji su važni njegovim korisnicima i dioničarima.

Slika: Dionice s visokim prinosima – dionica Tesla

Tesla je jedna od najpoznatijih tvrtki za proizvodnju električnih vozila. Posljednjih godina značajno je porasla potražnja za električnim vozilima, što se pozitivno odrazilo na rast vrijednosti Teslinih dionica. U 2020. vrijednost dionica porasla je za više od 700%.

Što su zapravo dionice

Dionice predstavljaju vlasnički udio u društvu i daju imatelju pravo sudjelovanja u dobiti i suodlučivanja u društvu. Kada investitor kupi udjele u poduzeću, on postaje dioničar, čime stječe pravo suupravljanja i udjela u dobiti u obliku dividende. Naravno, morate biti svjesni da kupnjom nekoliko dionica nećete imati pristup upravi niti pravo usmjeravanja poslovnih odluka tvrtke.

Dionice se kupuju i prodaju na burzi putem brokerskih portala. Njihova se vrijednost mijenja ovisno o ponudi i potražnji te raznim čimbenicima koji utječu na uspješnost poduzeća. Ulaganje u dionice predstavlja jednu od najčešćih i najuspješnijih vrsta ulaganja, pri čemu investitori mogu zaraditi ako se vrijednost dionice poveća i pritom dobiti dividendu.

Za sve koji se žele okušati u svijetu investiranja BEZ DODATNIH TROŠKOVA burzovnih posrednika, možete pohađati besplatni seminar. Kliknite OVDJE.

Kada su počeli koristiti dionice?

Dionice se kao pojam pojavljuju još u srednjem vijeku, ali njihova prava povijest počinje u 17. stoljeću. Nizozemska, kao važno trgovačko središte tog vremena, bila je poprište stvaranja prve burze, Amsterdamske burze, osnovane 1602. godine. U to je vrijeme Dutch East India Company (VOC) izdala prve dionice trgovati (kupovati i prodavati) na ovoj burzi.

Slika: Nizozemska istočnoindijska tvrtka (VOC)

To je bio početak korištenja dionica kao instrumenta za prikupljanje kapitala i omogućavanja javnosti da kao suinvestitori sudjeluju u dobiti i rizicima tvrtke. Od tada se trgovanje dionicama razvilo u golemo i složeno globalno tržište koje danas igra ključnu ulogu u funkcioniranju globalnog gospodarstva. Tako se dionica pojavila kao način prikupljanja novca za podršku razvoju poduzeća. Zauzvrat kupac dobiva odgovarajući suvlasnički udio i učešće u dobiti.

martin-fortuna-Dionice-Kako-Kupiti-Dionice-U-2023
EKSKLUZIVAN WEBINAR

To te nisu učili ni u jednoj školi. Fortuna webinar: Postanite sam svoj broker.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.

Obične i povlaštene dionice

Obične i povlaštene dionice predstavljaju različite vrste vlasničkih udjela u poduzeću koje investitorima nude različita prava i pogodnosti. Glavna razlika između njih je u tome što vlasnici redovnih dionica imaju pravo glasa na skupštinama dioničara i na taj način utječu na upravljanje društvom, dok vlasnici povlaštenih dionica imaju pravo prvenstva pri isplati dividende i unovčenju imovine. Međutim, povlaštene dionice obično ne nude isti potencijal rasta vrijednosti kao obične dionice, budući da njihova cijena ostaje više ili manje stabilna.

Dividende za povlaštene dioničare obično su fiksne ili vezane uz određeni indeks, čime se ostvaruje stabilniji prihod, dok dividende za obične dioničare ovise o uspješnosti poslovanja tvrtke. Mali ulagači su dakle obični dioničari i isplaćuju dividendu samo ako društvo ostvaruje dobit, a uprava i nadzorni odbor odluče dio te dobiti isplatiti u obliku dividende.

Pravo glasa dioničara

Pravo glasa dionicama važan je mehanizam koji dioničarima omogućuje utjecaj na strateške odluke poduzeća. S tim pravima vlasnici dionica mogu sudjelovati na glavnim skupštinama na kojima mogu glasovati o važnim pitanjima kao što su izbor članova odbora, izmjene statuta i podjela dobiti.

Slika: Pravo glasa dioničara

Glasačka prava dioničara razmjerna su njihovom vlasničkom udjelu u društvu te osiguravaju transparentnost i uključenost svih u proces donošenja odluka. Ta su prava ključna za uspješno upravljanje poduzećem jer potiču raspravu, suradnju i odgovornost svih dionika. Mali dioničari koji kupuju dionice poduzeća najčešće niti ne pokušavaju sudjelovati u donošenju odluka, već ih zanima rast cijene dionice i dividende. To posebno vrijedi kada kupuju dionice kompanija u inozemstvu.

Kako kupujemo dionice?

Da bismo kupili dionice, prvo moramo otvoriti račun za trgovanje kod brokerske kuće ili internetske platforme za trgovanje koja nudi usluge kupnje i prodaje dionica. Nakon obavljene registracije i provjere identiteta te uplate sredstava na račun, možemo krenuti u potragu za dionicama tvrtki u koje želimo ulagati. Moramo biti oprezni pri odabiru i provjeriti sve troškove koje naplaćuje brokerska kuća.

Zatražite izračun svih troškova ako obavite određeni broj kupnji i uložite određeni iznos unutar godine dana. Onda bi te troškove trebali multiplicirati na razdoblje od 10 i više godina. U principu, troškovi su postavljeni tako da na prvi pogled izgledaju mali, beznačajni. Tek kad uračunamo broj kupnji i uloženi iznos, možemo vidjeti koliko ćete zapravo platiti. A takva računica može biti potpuno drugačija od pogleda na tablicu s naizgled niskim troškovima.

Obratite posebnu pozornost na naknade za upravljanje, koje se mogu naplaćivati godišnje!

Slika: Kupnja dionica – gdje i kako kupiti dionice?

Prije kupnje dionica važno je dobro se informirati o tvrtki i njenom poslovanju, pratiti burzovne analize i razmišljati o dugoročnim ciljevima ulaganja. Kada se odlučimo za kupnju, u platformu za trgovanje unesemo broj dionica koje želimo kupiti i cijenu po kojoj smo to spremni učiniti. Nakon uspješne kupnje, dionice će biti pohranjene na našem računu za trgovanje, odakle ih možemo prodati ili kupiti više u bilo kojem trenutku.

Koliko nam brokeri naplaćuju kupnju dionica?

Sve ovisi o brokeru s kojim se odlučimo raditi. Naknade mogu varirati ovisno o vrsti brokera, rasponu usluga koje nude i vrsti pojedinačne transakcije. Ponekad se naknade naplaćuju kao fiksni iznos, ponekad kao postotak vrijednosti kupnje ili prodaje dionica. Među uslugama koje naplaćuju brokeri su provizije, troškovi održavanja računa, troškovi trgovanja i drugi administrativni troškovi.

Brokerske provizije i troškovi među najvišima su u Hrvatskoj. Kod većine brokera imat ćete početni trošak otvaranja računa koji u prosjeku iznosi oko 50 eura. Mnoge burze zahtijevaju od kupca minimalno ulaganje. Ta svota nije zanemariva i može biti prilično visoka (između 1.000 i 2.000 eura). Mnogima su ti troškovi previsoki i predstavljaju prepreku za ulazak u svijet ulaganja.

Stoga, prije odabira brokera, ima smisla upoznati se sa svim mogućim troškovima i usporediti ih između različitih ponuđača, kako bismo na kraju odabrali najpovoljniju i najpouzdaniju opciju.

Što se događa s našim vlasništvom nad dionicama ako brokerska služba propadne?

U slučaju propasti brokerske kuće, vlasništvo nad dionicama ostaje u rukama ulagatelja, jer se dionice vode na njihovo ime i pohranjuju u središnji registar vrijednosnih papira. Brokerska kuća je samo posrednik koji omogućuje trgovanje vrijednosnim papirima, ali ne i njihov stvarni vlasnik. Unatoč tome, preporuča se ulagačima da prate financijsku stabilnost brokerskih kuća jer njihov kolaps može uzrokovati poteškoće u pristupu vrijednosnim papirima ili obavljanju transakcija.

Većina zemalja ima zakone i propise za zaštitu ulagača u slučaju neuspjeha posredovanja, uključujući uspostavu jamstvenih fondova. Međutim, nužno je da ulagači provjere lokalne propise i jamstvene sheme koje se primjenjuju na brokerske kuće s kojima posluju.

Kako ćemo dokazati da posjedujemo dionicu?

Kada investitor kupi dionicu preko online brokera, ključno je provjeriti je li vlasnik dionice. Dokazivanje vlasništva nad udjelima započinje primitkom potvrde o transakciji ili izvoda s računa, koji nakon kupnje dostavlja online posrednik. Ovaj dokument sadrži detalje transakcije, uključujući naziv tvrtke, broj kupljenih dionica, cijenu po dionici i datum izvršenja. U slučaju sumnje, ulagač može provjeriti vlasništvo kontaktirajući središnje depozitarno društvo (CSD) ili matičare koji vode službenu evidenciju dioničara društava.

Porezi na dionice

Oni uključuju dvije glavne vrste oporezivanja: oporezivanje dividende i oporezivanje kapitalne dobiti. Dividende su redoviti prihodi koje dioničari dobivaju od dobiti poduzeća, dok se kapitalni dobici ostvaruju kada se dionice prodaju po višoj cijeni nego što su kupljene. Oporezivanje obiju vrsta prihoda može se razlikovati ovisno o poreznim zakonima svake zemlje i statusu ulagača.

Slika: Oporezivanje dividendi i kapitalnih dobitaka

U nekim zemljama porezi na dionice mogu biti niži ili čak izuzeti za određene vrste ulagača, kao što su mali ulagači ili umirovljenici. Ulagači bi trebali biti svjesni poreznih implikacija trgovanja dionicama jer to može značajno utjecati na njihove ukupne povrate.

Povratak burze u Hrvatskoj

Posljednjih je godina hrvatsko burzovno tržište doživjelo zamjetan procvat, što se uvelike može zahvaliti stabilnom gospodarskom okruženju, pozitivnim makroekonomskim pokazateljima i poticajnim mjerama vlade za jačanje investicijske klime.

Unatoč uspjehu posljednjih godina, potrebno je znati da je hrvatsko tržište iznimno malo i vrlo osjetljivo na vanjske promjene. Posljednja financijska kriza iz 2008. godine izazvala je teške posljedice na našim tržištima od kojih se tržišta do danas nisu oporavila. Hratska su dionice pale za čak 70 posto između 2007. i 2008. A i 2023. tek smo na polovici tadašnje vrijednosti indeksa SBI TOP, koji predstavlja skup najuspješnijih hrvatskih tvrtki. Usporedimo li prinose s američkim SP500 indeksom, vidimo jasnu razliku, budući da je američki indeks već nakon 5 godina, nakon završetka financijske krize, postigao nove rekorde i uspjehe za investitore! Malo tržište ima ključni problem: nema dovoljno prilika i novca.

Stoga ima smisla razmisliti kako možete poslati svoj novac za rad na stranim tržištima i burzama. Najvažnija je, naravno, burza u SAD-u, te u EU, zemljama u razvoju (npr. Kina, Indija, Brazil, Koreja, Japan, Južnoafrička Republika itd.). Stoga je potrebno dobiti točne i korisne informacije. Također možete dobiti sveobuhvatno razumijevanje uz besplatno obrazovanje. Prijavite se za besplatni Fortuna webinar. Kliknite OVDJE.

Provizija za upravljanje na Hrvatskim burzama

Kod kupnje dionica preko burzovnih posrednika u Hrvatskoj obično se plaća godišnja naknada za upravljanje, ali u slučaju kupnje dionica ta naknada nije kamatonosna (kao kod kupnje investicijskih fondova).

Naknada za upravljanje predstavlja trošak upravljanja vašim brokerskim računom i vašim ulaganjima u dionice te uključuje razne usluge kao što su izvršavanje transakcija, održavanje vašeg računa i izdavanje izvoda. Visina naknade za upravljanje obično varira ovisno o brokerskoj kući i vrsti usluga koje nudi.

U Hrvatskoj se troškovi usluge plaćaju na početku svake godine i kreću se između 30 i 80 eura. Kod kupnje dionica na hrvatskim burzama morate dodati i trošak provizije za kupnju svake pojedinačne dionice. Dakle, ako želite diverzificirati svoje ulaganje i podijeliti svoj portfelj u različite sektore ekonomskog tržišta kupnjom različitih dionica, iznos tih troškova može se brzo zbrojiti i ograničiti vas u kupnji veće količine dionica.

Prosječna cijena kupnje dodatnog udjela je 6 eura. To znači da ako od burzovnog posrednika želimo kupiti 10 različitih dionica, samo za kupnju ćemo oduzeti 60 eura, pri čemu ćemo izgubiti kupovnu moć i tako zauzvrat dobiti toliko dionica manje. Jedna od najčešće korištenih tehnika pri kupnji dionica je učinak prosječne cijene. Ova se strategija kroz povijest pokazala uspješnom i može dati do 30% više komada. Osnova ove strategije je način dijeljenja iznosa koji namjeravamo uložiti u jednu dionicu u 12 jednakih mjesečnih rata.

Tako da svaki mjesec kupujemo za isti iznos. Ponekad dobijemo višu, ponekad nižu cijenu. Ali prosječna cijena je obično bolja od jednokratne kupnje. ,Sada pogledajmo trošak kupnje dionica. 12 mjeseci x 10 dionica x 6 €, a kupnja dionice iznosi 720 €. Samo za trošak kupnje dionice od brokerske kuće. Ako biste kupili npr. 30 dionica koštalo bi preko 2.100 € itd.

Mudro je pogledati alternativne mogućnosti kupnje dionica prije otvaranja računa kako biste maksimalno povećali svoja ulaganja smanjenjem brokerskih troškova. Više o tome možete saznati na našem BESPLATNOM WEBINARU.

Prosječni prinos burze u Hrvatskoj i SAD-u

Jedan od najtipičnijih indeksa za hrvatsko tržište dionica je SBI TOP, koji uključuje najlikvidnije i najveće hrvatske dionice. Prinose ovog indeksa teže je usporediti s prinosima globalnih i regionalnih indeksa kao što su S&P 500 (SAD), FTSE 100 (UK), DAX (Njemačka) ili CAC 40 (Francuska) jer se radi o vrlo malom tržištu s parovima tvrtki.

Slika: SBI – TOP indeks zadnjih 5 godina.

Iako je hrvatsko tržište proteklih godina ostvarilo solidne povrate, treba napomenuti da je ovo malo tržište s ograničenom likvidnošću i manjom raznolikošću sektora u usporedbi s većim tržištima. Njegova veličina čini ga mnogo osjetljivijim na ekonomske šokove i političku nestabilnost.

Američka je burza puno veća od hrvatske, što znači da ima više kompanija, više kapitala i više raznolikosti. Iznad svega, ima mnogo više razvoja, inovacija i tvrtki koje se šire globalno. To može smanjiti rizik jer postoji više tvrtki u koje ulagači mogu rasporediti rizik. Osim toga, američko tržište dionica ima strože regulatorne zahtjeve od hrvatskog tržišta. To može osigurati veću transparentnost i povjerenje u tržište.

Važni pokazatelji uspješnosti dionica na koje moramo obratiti pozornost

Prilikom analize dionica, nužno je uzeti u obzir niz važnih pokazatelja uspješnosti koji mogu utjecati na njihovu vrijednost i profitabilnost. Ovi se pokazatelji mogu podijeliti na temeljne i tehničke. Temeljni pokazatelji usmjereni su na financijsko zdravlje i učinak poduzeća.

Među najvažnijima su profitabilnost ili zarada po dionici (EPS), knjigovodstvena vrijednost po dionici (BVPS), omjer cijene i zarade (P/E), dividendni prinos i financijska stabilnost tvrtke. EPS odražava zaradu koju tvrtka generiše po dionici, dok BVPS predstavlja knjigovodstvenu vrijednost kapitala po dionici. Omjer P/E omogućuje usporedbu cijena dionica u odnosu na njihovu zaradu, gdje veći omjer može značiti da je dionica precijenjena.

Dividendni prinos je udio dividendi koje tvrtka isplaćuje svojim dioničarima i važan je pokazatelj za dugoročna ulaganja. Osim ovih pokazatelja, ključno je pratiti i financijsku stabilnost tvrtke jer zdravo poslovanje može dovesti do viših vrijednosti dionica i veće zaštite od tržišnih fluktuacija.

Tehnički pokazatelji odnose se na kretanje cijena dionica i obujma trgovanja te korištenje različitih analitičkih alata za predviđanje kretanja cijena. Ovi pokazatelji uključuju prosječni dnevni promet (ADTV), pomične prosjeke (npr. 50-dnevni ili 200-dnevni), indeks relativne snage (RSI) i druge. Zatim postoje događaji koji nam na temelju statističke povijesti govore da se tržište kreće prema dolje ili prema gore (npr. Golden Cross).

ADTV je prosječna količina dionica kojima se trguje u određenom vremenskom razdoblju. Pomični prosjeci pomažu uglađivanju kratkoročnih fluktuacija i omogućuju prepoznavanje dugoročnih trendova. RSI je pokazatelj koji procjenjuje je li dionica prekupljena ili preprodana. Kombinacija temeljnih i tehničkih pokazatelja uspješnosti dionice ključna je u formuliranju sveobuhvatne i uravnotežene analize. Poznavanje ovih pokazatelja i njihovo korištenje u praćenju i vrednovanju dionica omogućuje bolje investicijske odluke i smanjenje rizika.

fundamentalna-i-tehnicka-analiza-dionica-martin-korosec-umjetnost-bogatstva-fortuna
Slika: Fundamentalna i tehnička analiza zaliha

Razumijevanje i korištenje ovih pokazatelja može pomoći ulagačima da prepoznaju snažne prilike za ulaganje i izbjegnu loše rezultate ili rizične dionice. Osim ovih pokazatelja, važno je pratiti i makroekonomske čimbenike koji utječu na cjelokupno gospodarstvo te mogu izravno ili neizravno utjecati na performanse dionica.

Ti čimbenici uključuju stopu nezaposlenosti, inflaciju, kamatne stope, cijene sirovina, nafte, električne energije, sigurnosnu situaciju (sukobi, ratovi), stabilnost bankarskog sustava, rast BDP-a, političke odluke i politiku središnje banke.

Sve te čimbenike treba uzeti u obzir pri donošenju investicijskih odluka jer promjene u tim područjima mogu utjecati na pojedina poduzeća i djelatnosti, a posljedično i na njihove udjele.

Ulagači također trebaju obratiti pozornost na informacije koje dolaze od kompanija, kao što su tromjesečna i godišnja izvješća, press konferencije i najave važnih novosti. Praćenje ovih informacija može investitorima omogućiti bolje razumijevanje poslovnih strategija tvrtki i njihovih očekivanja za buduće poslovanje.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, praćenje konkurencije unutar industrije također je važno jer konkurentsko okruženje može utjecati na buduće rezultate kompanija i njihovih dionica. Učinkovita analiza konkurencije može pomoći investitorima da identificiraju tvrtke koje najbolje odgovaraju konkurentskim izazovima i imaju potencijal za rast. Uzimajući u obzir sve ove čimbenike i pokazatelje uspješnosti dionica, ulagači mogu razviti sveobuhvatan pristup analizi i procjeni dionica, što im omogućuje donošenje utemeljenijih odluka o ulaganju i optimiziranje njihovih strategija ulaganja.

Sve to zahtijeva dosta vremena, ali i znanja. Jednostavan način da dobijete sve te informacije jest prisustvovanje našem besplatnom obrazovnom webinaru Fortuna.

martin-fortuna-Dionice-Kako-Kupiti-Dionice-U-2023
EKSKLUZIVAN WEBINAR

To te nisu učili ni u jednoj školi. Fortuna webinar: Postanite sam svoj broker.

Unesite svoje ime i e-mail adresu odmah da biste besplatno učestvovali.
X